Skogsfesten 2018. Foto: Klara Silvemark

Returkulturs historia

Returkultur bildades 2018 ur ett mångårigt samarbete mellan de ideellt drivna festivalerna Skogsfesten i Dalsland och Algotfestivalen i Bohuslän. Festivalerna har under flera år skaffat sig massa saker som de delar mellan varandra och samtidigt skapat ett nätverk för att samla in och återbruka resurser som är bra att ha på festival. Sånt som mat, byggmaterial och scenutrustning, och så föddes idén till Returkultur. Detta med att dela på saker och samla in nyttigt bös måste ju kunna göras lite varstans i kultursektorn? Första steget var att undersöka hur detta kunde gå till. Hur kan vi samla in resurser? Vartifrån? Och hur kan kulturaktörer dela på sina saker?

Vi siktade in oss på att samla in från större kulturinstitutioner eftersom vi hört att dom gärna skänker saker men inte riktigt vet vart de ska vända sig. Dessutom är det ju toppen om deras resurser, som ofta är betalade av skattepengar, kan komma till användning av andra kulturaktörer när de inte längre behövs hos institutionerna. Och sen började ljud- och ljusfirmor och produktionsbolag höra av sig för att skänka grejer. Vi samlade in bäst vi kunde från olika håll och la saker på hög och i hyllor. Vi undersökte med hjälp av studenter på Chalmers hur delning kan fungera i kultursektorn, vilka hinder och möjligheter som finns.

Sedan dess har vi fortsatt att samlat in saker, kontrollerat så de funkar, skaffat en plattform för delning där alla prylar läggs in, undersökt vilka lagar vi behöver förhålla oss till när statliga, kommunala och regionala verksamheter vill skänka saker till oss och mycket mer.